top of page
Forfatters billedeBirk Kotkas

Storstilet busprojekt indvies i Aalborg: Ventes klart i 2023

Nye grønne superbusser skal modernisere den kollektive transport i Aalborg. Efter at der i mange år har været tale om at etablere en Letbane, bliver det efter svensk forbillede en BRT-forbindelse, der om få år vil forbinde øst og vest i den jyske industriby.

BRT-forbindelsen kommer til at køre gennem centrum fra Væddeløbsbanen i vest til Nyt Aalborg Universitetshospital i Øst. (Foto: Aalborg Kommune)

Af Birk Kotkas


4. april indvies det nye busprojekt, der i løbet af de næste fire år skal fremtidssikre den kollektive transport i Aalborg. Her anlægges den 12 kilometer lange forbindelse til Bus Rapid Transit, BRT, der blandt andet er kører i Stockholm og Ottawa.


Busserne skal kunne medtage mellem 150 og 200 passagerer, og det forventes at op mod 50.000 indbyggere kommer til at bo mindre end 500 meter fra nærmeste station. Det oplyser Thomas Sørensen, der er projektleder i COWI.


Grønne løsninger

Aalborg Kommune har i flere år profileret sig på at gå forrest på det grønne område. Investeringerne i BRT-projektet er i den forbindelse et vigtigt skridt mod målsætningen i kommunens klimastrategi fra 2012, om at fordoble den kollektive trafiks andel af den samlede transport fra 20 til 40 procent frem mod 2050.


Det er endnu ikke besluttet, hvilken teknologi der skal drive den nye BRT-forbindelse. Det er, ifølge projektchef for BRT i Aalborg Kommune, Helle Bøhl-Møller, helt bevidst:


”Vi venter så længe vi kan. Vi beder simpelthen vores leverandører om at komme med nogle grønne løsninger, og så ser vi hvad de vender tilbage med. Det eneste krav er, at det skal være emissionsfrit. Vi er heller ikke låst fast i 30-40 år, som man kan se med for eksempel en letbaneløsning. Det kan være, at det er en anden teknologi der vinder, når der er udbud igen om 10 år.”


BRT frem for Letbane

Anlæggelsen af BRT-forbindelsen forventes at koste 510 mio. kroner, hvoraf 250 mio. betatales af staten, 245 mio. af Aalborg Kommune og 15 mio. af Region Nordjylland. En letbane på tilsvarene strækning, som der eller var lagt op til i første omgang, var beregnet til 1,7 mia. kroner.


Helle Bøhl-Møller, der også tidligere har arbejdet som driftschef for den nyanlagte Letbane i Aarhus, mener, at man valgte den bedste løsning:


”Man skal kigge på, hvad det er for en by, man skal bygge i, fordi der er nogle forholdsvis store kapacitetsmæssige forskelle i en Letbane og en BRT. Man skal dimensionere den transportløsning man vælger til byen, og det er også en af grundene til, at jeg mener, at det er det helt rigtige for Aalborg.”


Harry Lahrmann, der er lektor og forsker i trafik på Aalborg Universitet, mener også positiv over for superbusserne:


”Alt der kører på jernhjul, er helt vanvittigt i pris. BRT havde helt sikkert også været en bedre løsning i Aarhus.”


Tvivl om trafiklys

Busserne har deres egne vejbaner det meste af strækningen, men ligesom Letbanen i Aarhus vil den nogle steder krydse med den øvrige trafik.


Harry Lahrmann er kritisk ved målsætningen i det foreløbige oplæg fra Aalborg Kommunes om, at der altid skal være grønt lys for busserne:


”Des mere du prioriterer busserne, des mere generer du de andre. Måske skulle man i stedet prioritere busserne alt efter hvordan den ankommer i forhold til køreplanen, og hvor mange personer den har med. Hvis der nu er 150 mennesker, så kan det godt ske, at den skal have en højere prioritet, end hvis der kun er en forkølet studerende nede på bagsædet.”


Helle Bøhl-Møller vil dog heller ikke forsikre, at de nye busser aldrig kommer til at holde for rødt:


”På alle de køreture, hvor det overhovedet er muligt, giver vi altid busserne grønt. Men vi har nogle steder, hvor vi kan se, at hverken bus eller biltrafikken kan afvikles hensigtsmæssigt, hvis vi bare pladrer grønt udover dem. Det en helhedsløsning vi bygger, og det er klart, at der vil være nogle situationer, hvor vi bare må sige, at vi er her for hele byen.”

43 visninger0 kommentarer

留言


bottom of page