top of page

Kollektivet skaber ghettoløst Aalborg

Der er ingen ghetto at finde i Aalborg Kommune på trods af kommunen med sine 211.000 borgere er den tredje største kommune i befolkningstal i Danmark. Det gør Aalborg til den største danske kommune uden en ghetto, og det har der været en klar strategi bag.


Af Christopher Valeur


”Hvis du tager den østlige del af Aalborg, som gennem årene har været igennem sociale projekter, så er det i dag der, hvor vi oplever størst vækst.”


Således udtaler Nuradiin Hussein, gruppeformand- og 2. viceborgmester for Socialdemokratiet i Aalborg Kommune. Han har siden sin indtræden i Aalborgs byråd i 2014 kunne se fremgangen i Aalborg Øst, hvilket i 2016 kulminerede med, at Sebbersundvej i Aalborg Øst blev fjernet fra Transport-, Bygnings- og Boligministeriets liste over ghettoområder. I samme ombæring blev Løvvangen i Aalborg Sydvest fjernet fra listen og Aalborg Kommune har siden da været ghettofri.





Kollektiv indsats


Det er ikke en udvikling, der er kommet af sig selv, ligesom politikerne heller ikke alene tager ansvaret for udviklingen. Der skal derimod kigges flere steder, når årsagen til udviklingen skal findes, fortæller Nuradiin Hussein.


”Udover den kommunale indsats, så har et tværfagligt samarbejde med boligselskaberne, politiet og ikke mindst beboerne muliggjort, at vi ikke længere har de udfordringer, som man oplever andre steder, hvilket giver os et bæredygtigt lokalsamfund.”


Byrådsmedlem i Aalborg for Dansk Folkeparti, Kristoffer Hjort Storm, anerkender det store arbejde, der ligger bag at holde Aalborg ghettofrit. Han er dog også af den holdning, at der ligger andre, mere matematiske grunde bag.


”Andelen af indvandrere i Aalborg er væsentlig mindre end den er i andre store kommuner. Når procentdelen af indvandrere er lav, så er risikoen for at få en ghetto tilsvarende lav.”


Aalborg på ny liste


På trods af indsatsen af Aalborg Kommune, så blev kommunen mødt af en nedslående nyhed i marts sidste år. Her blev en liste for udsatte boligområder præsenteret i forbindelse med et ghettoudspil fra regeringen. Sebbersundvej og Løvvangen, der begge tidligere havde optrådt på ghettolisten, var nu at finde på den nye liste over udsatte boligområder. Nuradiin Hussein giver dog ikke meget for listen over udsatte boligområder.


”Det er svært, hvis regeringen ændrer kriterierne hele tiden, for der skal meget lidt til, for at man bliver det ene eller det andet i de her ting. Man skal passe på med at blive ved med at stemple de her områder, for det kan få den modsatte effekt, hvor det skræmmer ressourcestærke familier væk.”


Individuelle løsninger


At boligområderne er endt på listen over udsatte boligområder, vil på sigt få konsekvenser. Beboerne vil således i fremtiden blive underlagt særlige regler, hvor børnene fra de fylder et år skal gå i dagtilbud i mindst 30 timer om ugen, for ellers frafalder børnechecken. Kommunerne må desuden heller ikke længere anvise borgere på en offentlig ydelse til en bolig i et af områderne på listen. Nuradiin Hussein mener, at Aalborg Kommune allerede bruger de værktøjer som de fra staten bliver henvist til at bruge.


”Vi har blandt andet brugt fleksibel udlejning, så områderne ikke bliver yderligere belastet. Jeg synes nogle gange at regeringen, om det er den ene eller anden fløj, skærer alle kommuner over en kam, så det ikke bliver målrettet den enkelte kommune. Vores udfordringer er meget anderledes fra andre kommuners udfordringer.”


Hans Thor Andersen er forskningschef på Aalborg Universitet i København og bidrog til en rapport, der blev udgivet sidste år, om udenlandsk forskning i ghettoområdet. Han mener heller ikke man kan skære alle over en kam.


”Vi har ligeså mange forskellige beboere i socialt belastede boligområder, som mennesker nu en gang er forskellige. Nogle kan have brug for økonomisk støtte, andre støtte i forhold til familieforhold, misbrug eller alvorlig sygdom, så man er nødt til at forholde sig konkret til de enkelte mennesker.”


Anden årsag til ghettoløst Aalborg


Han har også lagt mærke til udfordringen i Aalborg Øst, men mener ikke nødvendigvis at kommunen har fundet den korrekte løsning.


”I Aalborg Øst er man for længst gået i gang med en plan om, hvordan man kan skaffe plads til andre socialgrupper i området, så den med tiden ender med at være mere bredt sammensat rent socialøkonomisk. Det vil dog ikke få problemerne væk, men bare udtynde dem. For man får det jo ikke bedre af, at en velbjærget person flytter ind ved siden af en.”


Årsagen til at Aalborg ingen ghetto har, skal heller ikke udelukkende findes i den kommunale indsats eller det tværfaglige arbejde vurderer Hans Thor Andersen.


”De byer med mest vækst har ulighed. Der er Aalborg en midtervare, hvor forskellen ikke er alarmerende. Udgangspunktet har været nemmere. Der har heller ikke været pres på boligmarkedet som i Aarhus og København, hvor boligpriserne er skudt i vejret og kun de absolut bedst stillede har mulighed for at få en ordentlig bolig.”


Ghettolisten for 2019 bliver offentliggjort den 1. december i år.

13 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page