top of page
Forfatters billedeChristopher Vestergaard

Paludan udfordrer ytringsfriheden i Aalborg

Rasmus Paludan kommer med sit parti, Stram Kurs, til Aalborg på lørdag, hvor han vil brænde koranen. Det har bragt en diskussion om ytringsfriheden til aalborgenserne, hvor en moddemonstration vil tie ham ihjel.

Af Christopher Valeur

”Pludseligt kom det tæt på, fordi han kom til min by.”

Således udtaler Frida Stiil Vium om Rasmus Paludan, der turnerer Danmark rundt med sit parti, Stram Kurs. Partiet er på Danmarksturné, hvor de i diverse danske byer vælger at bruge deres ytringsfrihed på at demonstrere ved at brænde koranen og smøre den ind i grisefedt.

Næste stop på turen er Jomfru Ane Gade i Aalborg, hvor gaden natten til søndag vil blive transformeret til et Rasmus Paludan show. Frida Stiil Vium er en af de aalborgensere, der har bemærket dette.




”Jeg har mødt mange på mine rejser rundt i verden, som kæmper for ytringsfriheden. Så at komme tilbage til Danmark og se den blive misbrugt er rigtig trist.”

Modsvar til Paludan

Frida Stiil Vium valgte derfor at oprette en begivenhed på Facebook sammen med sin veninde, Mahtab Jalili-Trudslev. Formålet var at skabe en moddemonstration mod Stram Kurs’ egen demonstration.




”Jeg tænkte længe over, hvad jeg kunne gøre, for jeg ville ikke køre had mod ham, for jeg synes egentlig bare, man burde ignorere ham. Jeg synes bare, at han også skal have at vide, at det han gør, ikke er i orden.”

Moddemonstrationen har derfor ikke til formål at igangsætte en dialog med Paludan, men i stedet opfordredes aalborgenserne til at tie Paludan ihjel ved at undlade at møde op til demonstrationen. Frida Stiil Vium mener dog ikke, at det er dobbeltmoralsk at være dommer for, hvad Paludan må bruge sin ytringsfrihed til.

”Jeg synes ikke det er dobbeltmoralsk. For det han siger, det kan han sige på en pæn måde. Det er sund fornuft.”

Støtte til moddemonstrationen

Også på Aalborgs gader er nyheden om Rasmus Paludans forestående demonstration nået. Fenci Le Axelsen er en af dem, der har valgt at tilmelde sig begivenheden og dermed vende den anden kind til Rasmus Paludan. Hun er i tvivl om, hvorvidt det er dobbeltmoralsk.

”Selvfølgelig har man sin ret til at ytre sig om, hvad man mener om ting, og man har også ret til at samles i offentligt rum. Men jeg synes ligefrem at provokere andre folkefærd, fordi man har racistiske holdninger til dem og potentielt kan starte voldelige optøjer, er at misbruge ytringsfriheden.”

Intet misbrug af ytringsfriheden

Professor i Kommunikation på Aalborg Universitet København og forfatter til bogen ”Men – Ytringsfrihedens historie i Danmark”, Frederik Stjernfelt, vurderer ikke, at Rasmus Paludan misbruger ytringsfriheden.

”Der står ikke noget om, at man ikke må lave religionskritik i racismeparagraffen. Der står, at man ikke må håne nogle bestemte grupper. Det er jo ikke et udsagn om en gruppe at brænde en bog, som den gruppe godt kan lide.”

Nordjylland er tidligere blevet ramt af en lignende diskussion om ytringsfriheden. Dengang valgte John Salvesen at filme ham selv brænde koranen i sin baghave for derefter at lægge filmen ud i en islamkritisk gruppe på Facebook. Dengang blev han tiltalt for det, men der blev aldrig afgivet dom, da blasfemiparagraffen blev afskaffet kort efter tiltalen. Inden da nåede John Salvesen dog at blive repræsenteret af forsvarsadvokaten Rasmus Paludan, selvsamme mand der har i sinde at brænde koranen på lørdag.




En fremtidig trussel mod ytringsfriheden

Stjernfelt mener, at den stigende grad af krænkelse samt krænkelse på andres vegne kan blive en trussel mod ytringsfriheden. Stjernfelt vurderer dog ikke, at presset kan medføre lovgivninger på området, han vurderer derimod, at en anden trussel mod ytringsfriheden kan komme i spil.

”Jeg har svært ved at se, der kommer strammere paragraffer, jeg frygter mere, at racismeparagraffen bliver fortolket bredere med tiden.”

En anden og større trussel mod ytringsfriheden kan blive presset fra krænkelseskulturen mod institutionerne rundt om i landet, mener Stjernfelt.

”En anden problematik er at lægge pres på institutionsledere for at få dem til at vedtage reglementer for adfærd. Altså institutioner der bliver presset til at indsnævre, hvad man kan gøre på den pågældende institution.”

Første slag om ytringsfriheden vil blive slået den 16. marts klokken 23 i Aalborgs gader, hvor Stram Kurs og Rasmus Paludan indtager Jomfru Ane Gade foran The Old Irish Pub.



Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Stram Kurs eller Rasmus Paludan.

53 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page