top of page
Forfatters billedeLasse Bjerregaard Kristensen

Grønt testcenter skal skabe arbejdspladser i Aalborg

Aalborg skal være centrum for bæredygtig teknologi og skabe arbejdspladser, mener venstrepolitiker og byrådsmedlem i Aalborg Maja Torp. Regeringen afviser ikke initiativet, og i næste uge begynder dialogen mellem Aalborg Kommune og Miljø- & Energiministeren.



Maja Torp (V) stiller op til folketingsvalget senere i år, og en af hendes mærkesager er, at Aalborg skal have et testcenter, hvor der udvikles bæredygtig teknologi, Foto: Lasse Bjerregaard Kristensen

Af Lasse Bjerregaard Kristensen


Aalborg kan blive indehaver af et grønt testcenter, som skal udvikle bæredygtig energi. Hvis initiativet gennemføres, vil det skabe nye arbejdspladser, mener byrådsmedlem Maja Torp (V). Fredag den 22. marts kommer Miljø- og Energiminister Lars Christian Lilholt til Aalborg, for at diskutere muligheden for testcenteret.


”Et grønt testcenter vil passe perfekt ind i Aalborg, for her er alt, hvad der skal være, for at det kan fungere. Det skal være et samarbejde mellem Aalborg Universitet og virksomheder i kommunen, og på sigt vil det skabe arbejdspladser,” siger Maja Torp (V).


Det grønne testcenters funktion Meningen med testcentret er, at man skal udvikle og teste bæredygtig teknologi. Det grønne testcenter er ikke tænkt som en bygning, men et samarbejde mellem Aalborg universitet og private virksomheder. I virksomhederne vil man i samarbejde med studerende teste forskellige grønne teknologier, så det er så tæt på virkeligheden som muligt, siger Maja Torp (V).


Der er enighed i byrådet om, at et grønt testcenter ville passe godt ind i Aalborg, og at det vil skabe nye arbejdspladser. Lasse Frimand Jensen, medlem af miljø- og energiudvalget (S) fortæller, at fløjene i byrådet er uenige om, hvilke parter der skal være en del af samarbejdet.


”Et grønt testcenter skal til Aalborg, men vi mener dog, at kommunen skal være en større del af samarbejdet. Kommunen skal være tovholder, så vi sikrer, at det hele forløber, som det skal,” siger han.


Sådan skabes der grønne arbejdspladser Bærerdygtig teknologi er eftertragtet i hele verden. Når ny bæredygtig teknologi udvikles i samarbejde med studerende, vil de studerende oprette iværksættervirksomheder og bruge teknologien. Herefter er planen, at de nystartede virksomheder, skal sælge teknologien til andre danske og udenlandske virksomheder. Det er ifølge venstrepolitikeren Maja Torp her, der bliver skabt nye arbejdspladser.


”Selvfølgelig er det vigtigt, at eleverne tager den nyudviklede grønne teknologi til sig, men jeg mener også, at de etablerede virksomheder i samarbejdet, har et stort ansvar i forbindelse med at bruge teknologien. Virksomhederne vil også skabe arbejdspladser ved at implementere de nye teknologier,” siger Lasse Frimand Jensen, medlem af miljø- og energiudvalget (S).


Udviklingen kan gå langsomt

Der er en usikkerhed om, hvorvidt et grønt testcenter i Aalborg vil få den succes, politikerne i byrådet forventer. Man har set forsøg på lignende initiativer andre steder, hvor udviklingen har været præget af forskellige udfordringer.


”Det er en god idé, hvis systemet virker. Det kan potentielt give mange arbejdspladser, både i forbindelse med at oprette testcentret, samt ved salget af teknologien til ind- og udland,” mener professor ved Institut for vand- og Miljøteknologi ved DTU Stefan Trapp.


Han fortæller desuden, at når studerende udvikler ny god teknologi, og implementerer det i en iværksættervirksomhed, så bliver virksomheden ofte købt af store virksomheder, og dette kan potentielt flytte arbejdspladserne til et andet sted end Aalborg.

203 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page