Aalborg Universitet skal spare, og det koster dyrt for skolens ansatte og elever. 107 ansatte skal afskediges og 39 af dem er fra Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Det sker grundet regeringens nye tiltag, om at uddanne flere teknisk faglige og færre samfundsvidenskabelige studerende.
Af Emma Rixen Hedegaard
Ændrede studierammer, vikarer og mangel på svar er blevet hverdag for mange studerende på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet. Det betyder ringere undervisning ifølge dem.
Årsagen er, at der skal uddannes færre studerende i fremtiden, og det må dem der går på studiet i øjeblikket tage konsekvenserne af. Meldingen lyder, at der mangler ingeniører i Danmark, og derfor går besparelserne især ud over Det Samfundsvidenskabelige Fakultet.
”Den væsentligste grund til at vi skal spare mere på det samfundsvidenskabelige område, er fordi, der kommer færre elever de kommende år og dermed færre indtægter,” siger Bo Jeppesen, rådgiver ved rektorsekretariatet på Aalborg Universitet.
Danmark mangler ingeniører
Mangel på ingeniører har skabt konsekvenser for de studerende på Aalborg Universitet. Der er blevet fyret 39 ansatte på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, som uddanner en tredjedel af alle studerende på universitetet.
”Der kommer til at mangle tusinde af ingeniører i 2025, så regeringen har igangsat teknologipagten, som skal få flere unge til at læse tekniske fag. Derfor er det naturligt, at der bliver sparet mere på det samfundsvidenskabelige område end det ingeniørvidenskabelige. Universitetet får simpelthen færre penge til at uddanne samfundsvidenskabelige kandidater,” siger Bo Jeppesen.
”Jeg kan ikke afvise, at det på kort sigt får konsekvenser for de nuværende studerende. Men alle studerende kan regne med, at forskere og undervisere vil give den bedst mulige undervisning.”
Udfordringer for de studerende
Dem der i øjeblikket alligevel mærker konsekvenser af fyringerne, er de studerende på Aalborg Universitet.
”Vi har fået at vide, at de øvelser vi har til undervisningslektionerne, bliver skåret fra. De øvelser er vi alle meget glade for, da vi i forvejen sidder meget og lytter. Det giver væsentligt mere at få det i hænderne, så jeg føler, at en del af kvaliteten forsvinder fra min uddannelse,” fortæller Marie Hjorth Hansen, Politik og Administrationsstuderende på Aalborg Universitet.
Prioriteringerne fra staten og universitetets side har skabt utilfredshed blandt flere studerende.
”De tekniske uddannelser kan på mange måder være dyrere at drive, men jeg synes helt klart, at det er unfair, at man prioriterer en bestemt gruppe, hvor vi andre står tilbage uden ret meget,” siger Marie Hjorth Hansen.
Commentaires