Nordjyderne er glade for at arbejde frivilligt, og det mærker de hos Kirkens Korshærs varmestue i det centrale Aalborg, der nu kan holde åbent dag og nat gennem hele året
Af Sidsel Hannah Babenco og Simon Kjær Jensen
Kirkens Korshærs varmestue i det centrale Aalborg har fået ti nye frivillige på et halvt år, og det har betydet, at den nu kan holde åbent både dag og nat gennem hele året. Det glæder korshærslederen i Aalborg, Jonas Jakobsen, der oplever stort behov for ydelsen.
"Vi ved, at så snart vi lukker, så er der rigtigt mange mennesker, der ikke har et sted at gå hen. Det gør ondt på nogen, når vi lukker, det er der ingen tvivl om," siger Jonas Jakobsen, der beskriver varmestuerne som et sted for mange forskellige skæbner.
"Vores varmestue er et værested for socialt udsatte. Vi ser hjemløse, misbrugere, psykisk syge, ensomme og folk, der ikke har andre fællesskaber at gøre brug af," siger korshærslederen, der er afhængig af frivillige for at kunne tilbyde servicen.
Mange frivillige i Region Nordjylland
I en rapport udarbejdet af Center for Frivilligt Socialt Arbejde i Danmark kan man se, at Region Nordjylland scorer højest med en andel på 44 procent af borgerne, som har været frivillige i 2018. I Aalborg Kommune er procenten oppe på hele 47 procent.
At tallet er så højt i den nordlige region, kommer ikke bag på Charlotte Meng Kristensen, souschef i Det Frivillige Hus i Aalborg:
’’I landbrugssamfund og Aalborg, som jo er en gammel arbejderby, har der måske altid været tradition for, at man bliver nødt til at dele og hjælpe hinanden. I mindre lokalsamfund kunne man også godt forestille sig, at der også er nogle ting, der bliver overtaget af frivillige. Det har vi for eksempel set med biograferne i Aalborg for nogle år tilbage, hvor de blev overtaget af foreninger, fordi det ikke har kunnet løbe rundt.’’
Det er ifølge Charlotte Meng Kristensen især de friske ældre, der lige er stoppet på arbejdsmarkedet, som slår gennem med mange ressourcer i det frivillige arbejde, men også unge mennesker påtager sig en mærkbar del af arbejdet.
Det samme viser rapporten fra Center for Frivilligt Socialt Arbejde. Fire ud af ti pensionister har været frivillige indenfor det seneste år. Herved udgør gruppen den største andel af frivillige i landet.
Behovet er der
De mange frivillige, der er i Aalborg, har nok at tage fat i, og det gælder også hos Kirkens Korshærs varmestue i Aalborg, som oplever en stor efterspørgsel på et sted, hvor socialt udsatte kan finde ly for regnen og samvær med andre mennesker.
I dagtimer vurderer korshærslederen, Jonas Jakobsen, at der er i omegnen af 50-100 besøgende hver eneste dag, og om natten er der fra 20 til 50 brugere, som slår vejen forbi de opvarmede lokaler. Korshærslederen mener, at mange af disse brugere får noget specielt fra de frivillige.
"Frivillige kan give et ekstra element. Det med at der sidder et helt frivilligt menneske, som bare gerne vil snakke med dig - det må da være en gave," siger Jonas Jakobsen.
Commentaires