Aalborg Kultur og Kongrescenter, AKKC, er den første og eneste eventinstitution i Danmark, der har modtaget et ISO certifikat for deres bæredygtige tilgang. Hemmeligheden er, at bæredygtighed er meget mere end klimavenlige løsninger. Bæredygtighed findes også i de økonomiske og sociale aspekter.
Af Signe Iversen
Det er populært som aldrig før at brande sin virksomhed bæredygtigt eller klimavenligt. Mange store virksomheder går netop nu i medierne og taler om deres klimaneutrale målsætninger. Arla Foods og Danish Crown har målsætninger om klimaneutral produktion i 2050. Begge virksomheder ser det som en nødvendighed, for at kunne overleve i fremtiden.
Aalborg Kongres og Kultur Center har allerede nu fundet en del af løsningen til en mere bæredygtig omstilling og har taget et stort skridt i retning mod den bæredygtige førertrøje.
Det er ikke så svært, når man først får det lært
I 2017 fik AKKC et ISO 20121 certifikat. ISO 20121 er den internationale standard, der er udviklet specielt til events med det formål at hjælpe organisationer til at operere på en mere bæredygtig måde. Ifølge Aalborg Kongres og Kultur Centers teknikchef Anders Jespersgaard, som stod for at sikre ISO certifikatet, kan bæredygtighed være mange ting:
”Bæredygtighed er meget mere end vi tror. Det handler også om økonomisk og menneskelig bæredygtighed. For eksempel drev vi som institution allerede vores medarbejderstab bæredygtigt i form af overenskomster og ordnede arbejdsforhold,” forklarer Anders Jespersgaard.
Men som enhver anden institution, skal der helst skabes en sund drift, der ikke skaber underskud. Derfor er der selvfølgelig også et ønske om profit i den bæredygtige omstilling:
”Vi så selvfølgelig et klart forretningspotentiale i den bæredygtige omstilling, da vi arbejdede på at blive certificeret. Det kan betale sig, og vi føler, at vi har et ansvar for at redde verden. Det er både forretning, men vi gør det også, fordi det giver god mening. Det er et super godt formål," fortsætter Anders Jespersgaard.
Bæredygtighed giver mening internationalt og lokalt
Byrådet i Aalborg Kommune er også interesseret i at gøre AKKC så attraktivt som muligt for nationale og internationale gæster. Ifølge byrådsmedlem i Aalborg Kommune og bestyrelsesmedlem i AKKC Vibeke Gamst, er Aalborg Kongres og Kulturcenter vigtig for internationale kunder:
”Som kommune, har vi selvfølgelig en interesse i, at Aalborg Kongres og Kultur Center er gearet til at profilere sig med fokus på fremtiden og sikker drift. Og i forlængelse af kommunens visioner om en grønnere omstilling, er det fint, at AKKC og kommunen har et samarbejde om at opnå dette.” fortæller Vibeke Gamst om samarbejdet mellem Aalborg Kommune og Aalborg Kongres og Kulturcenter.
På det lokale plan har AKKC også skabt bæredygtige samarbejder. Blandt andet med Autismecenter Nord-Bo, Aalborg produktionsskole og NordVirk, som Anders Jespersgaard er rigtig glad for:
”Vi har haft stor glæde af hjælp fra en autist ovre fra Nord-Bo, som blandt andet hjælper os med at sortere batterier, så vi kan bruge dem i længere tid. NordVirk overtager vores gamle IT-udstyr og prøver at opkvalificere det. Her overvejer vi også, om det faktisk er muligt at genbruge IT-udstyret,” forklarer Anders Jespersgaard om den sociale, økonomiske og miljømæssige bæredygtighed.
Hvorfor vil alle ikke være bæredygtigt certificeret?
Ifølge Maibritt Lajgaard Pedersen som er ekspert i bæredygtighed og projektleder for Horizon 2020, er der tre vigtige aspekter for at skabe en bæredygtig drift: økonomisk, socialt og miljømæssigt. Derudover ser Maibritt Lajgaard Pedersen også en tendens til, at virksomheder har svært ved at drive bæredygtigt på alle tre punkter:
”Der er en tendens til, at store og etablerede virksomheder har nemmere ved at rette sig efter de økonomiske og sociale aspekter, og små virksomheder i højere grad kan indordne sig efter miljømæssige aspekter indenfor bæredygtighed. I stedet er der en tendens til, at flere og flere prøver at arbejde ud fra FN’s verdensmål, da det er mere konkret,” forklarer Maibritt Lajgaard Pedersen om bæredygtighed.
FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling er delt op i 17 punkter, der alle handler om en mere bæredygtig måde at leve i verden på. På dette punkt er Aalborg Kongres og Kulturcenter også i gang med at forbedre sig:
”Vi er begyndt at kigge på FN’s Verdensmål. Det er håndgribelige mål, hvor vi kan udvælge forskellige punkter, som vi vil arbejde imod. Vi håber også meget, at flere vil bevæge sig i en bæredygtig retning, så vi kan skabe endnu flere muligheder for et fælles sprog på tværs af institutioner,” fortæller Anders Jespersgaard om AKKC's fremtidsplaner.
Comments